گزش پشه در برخی استان‌های کشور می‌تواند آئدس باشد/شناسایی ۹۲ بیمار و مرگ ۳ هموطن
معاون بهداشت وزارت بهداشت:

گزش پشه در برخی استان‌های کشور می‌تواند آئدس باشد/شناسایی ۹۲ بیمار و مرگ ۳ هموطن

معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، فارس، گیلان، مازندران و گلستان در معرض خطر گزش پشه آئدس هستند و هر نوع گزشی که در این استان‌ها توسط پشه اتفاق بیفتد می تواند گزش آئدس باشد.

کمانه / سرویس سلامت: حسین فرشیدی در گفت و گویی با اعلام این که گزش پشه در استان های شمالی و جنوبی کشور می تواند آئدس باشد، افزود: تهوع، استفراغ، استخوان درد شدید، بدن درد از علائم تب دنگی ناشی از گزش پشه آئدس هستند. این بیماری انتقال انسان به انسان ندارد و فقط از گزش پشه آئدس به انسان منتقل می شود. این پشه برای اولین بار در سال ۹۸ در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان شناسایی شد و اقدامات برای جلوگیری از گسترش زیست بوم این پشه در کشور از همان زمان آغاز شد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که طبق آمار سازمان بهداشت جهانی یک سال پس از کشف این پشه، بیماری تب دنگی گسترش می یابد، گفت: خوشبختانه با ایجاد نظام مراقبت قوی، طی چهار سال و نیم گذشته از تکثیر بیماری تب دنگی در کشور جلوگیری شده است و در این مدت اگر پشه ای هم در منطقه ای از کشور مشاهده شده، این پشه ها آلوده نبوده اند. دکتر فرشیدی اضافه کرد: با ورود بیماران از کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه دوبی از اردیبهشت امسال و با وجود این که بیشترین ساکنان دوبی از شهرستان های لار و گراش استان فارس هستند، مراقبت در این استان تشدید شد.

شناسایی ۹۲ بیمار و مرگ ۳ هموطن

فرشیدی، از شناسایی ۹۲ بیمار طی یک ماه گذشته در کشور خبر داد و اظهار کرد: متاسفانه ۳ تن از این بیماران فوت کردند. دو نفر از آنان در دوبی و یک نفر نیز در داخل کشور فوت کرده است. بنابراین لازم است گزش پشه به ویژه در استان های پرخطر جدی گرفته شود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که برنامه های مراقبتی وزارت بهداشت در خصوص تب دنگی مبتنی بر سه استراتژِی در حال انجام است، تصریح کرد: در یک سری از استان ها هم پشه ناقل آئدس وجود دارد هم بیمار تب دنگی، در این استان ها استراتژی ما درمان و تشخیص سریع بیماری است.


وی اضافه کرد: در یک سری از استان ها نیز پشه آئدس وجود دارد ولی بیمار تب دنگی نداریم، این دو عامل باید کنار هم باشند تا انتقال بیماری صورت گیرد. در این استان ها هم استراتژی خاص خود را دنبال می کنیم. در استان هایی هم نه بیمار داریم نه پشه ناقل بیماری، که در این استان ها طبیعتا انتقال بیماری وجود ندارد.

دکتر فرشیدی خاطرنشان کرد: آموزش مردمی بسیار مهم است زیرا تب دنگی از طریق انسان به انسان منتقل نمی شود و حتما باید پشه ناقل بیماری وجود داشته باشد تا این بیماری به انسان ها منتقل شود. پشه آئدس برعکس پشه آنوفل که شب ها با گزش بیماری مالاریا را انتقال می دهد، در روز انسان ها را می گزد.

وی یادآور شد: با همکاری گمرک تجهیزات تشخیص بیماری تب دنگی وارد کشور شده است که با ترخیص آن ها روند مراقبت ها تسهیل می شود. در حال حاضر در استان هایی مانند بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس، مازندران، گیلان و گلستان مراقبت ها بیشتر است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: در این استان ها زندگی پشه آئدس در حداقل آب می تواند رخ دهد، حتی در استان هایی که از کولر آبی استفاده می کنند. زیرا پشه آئدس در این آب ها تخمک گذاری می کند و این تخمک ها حتی پس از خشک شدن آب ها می تواند تا یک سا ل و نیم زنده بماند و بارندگی باعث جان دادن دوباره به این تخمک ها و تبدیل آن ها به پشه آئدس می شود.

فرشیدی با تاکید بر این که در مناطق آلوده هر نوع گزشی که صورت می گیرد مردم باید احتمال آئدس بدهند ومراقبت کنند، گفت: تب، درد شکننده استخوان، بدن درد، تهوع و استفراغ از علایم بیماری تب دنگی ناشی از گزش پشه آئدس هستند. لذا اگر کسی این علائم اولیه را داشت باید سریعا به مراکز بهداشتی مراجعه کند.


معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: در پاکستان و عراق هم این بیماری دیده شده و هر نوع ورود و خروج مسافر به کشور از این کشورها باید کنترل شود و هر مسافری در بدو ورود به کشور، باید سفرش به این کشورها را خبر دهد.

وی با بیان این که خطر بیماری در صورت عدم تشخیص زودهنگام و عدم مراقبت های لازم زیاد است، گفت: سند ملی مبارزه با پشه آئدس با امضای رئیس سازمان پدافند کشور به تمام دستگاه ها ابلاغ شده است. در این سند وظایف تمام سازمان ها بیان شده که باید به نقش خود عمل کنند تا بتوانیم از این بیماری پیشگیری کنیم.

فرشیدی در پایان آموزش مردمی، تجهیز آزمایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و ایزوله کردن هر بیماری که تشخیص داده شود را مهم ترین اقدامات برای پیشگیری از گسترش بیماری در کشور دانست و بر ضرورت همکاری مردم در این خصوص تاکید کرد.

پشه آئدس و تب دانگی/ راه‌های پیشگیری

پشه آئدس یک پشه است که روزها انسان را می گزد و حداکثر گزش را در صبح زود و هنگام غروب آفتاب انجام می دهد؛ این پشه می تواند در هر ظرف یا جایی که مقداری آب جمع می شود، مانند لاستیک، قوطی کنسرو، قایق، گلدان شیشه ای و غیره تخم گذاری کند.

تب دانگ یک بیماری ویروسی است که توسط گزش پشه آئدس منتقل می شود. این بیماری در کشورهای عربی خلیج فارس مانند امارات متحده عربی و عمان و در کشورهای پاکستان، هند و عربستان و بسیاری از مناطق گرمسیری جهان وجود دارد.

تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوای آب مانند گلدان های شیشه ای، ظروف زیرگلدان، ظروف آب پرندگان و حیوانات و موارد مشابه. (هر دو روز یکبار)، تعبیه درب روی ظروف محتوای آب مانند تانکر و بشکه، جلوگیری از تجمع آب در زیرکولر، جلوگیری از تجمع آب راکد در زباله ها و ضایعات جامد مانند ظروف رها شده، ضایعات اتومبیل، لنج و قایق و لاستیک، از طریق پوشاندن یا جمع آوری آنها، وارونه کردن اجسام در معرض باران مانند ظروف و قایق های بلااستفاده، پوشیدن لباس های آستین بلند و شلوار بلند و جوراب از راه های پیشگیری از تب دانگ بوده و ضروریست در زمان مسافرت به مناطق همه گیری بیماری از قلم دافع حشرات بر روی مناطقی از پوست که با لباس پوشیده نمی شود، استفاده شود.

استفاده از پشه بند در صورتی که در طی روز در فضای باز استراحت می کنید، نصب توری روی درب و پنجره ها و اطمینان از سالم بودن آنها ضروری بوده و در مناطق همه گیری بیماری از بازکردن پنجره های بدون توری اتاق هتل خودداری شود.

افرادی که قبلا یک بار به تب دانگ مبتلا شده اند (واکنش شدید سیستم ایمنی)، مبتلایان به دارای نقص سیستم ایمنی، بانوان باردار و کودکان زیر یکسال به تب دانگ شدیدتری مبتلا می شوند.

تب، سردرد شدید، درد مفاصل، استخوان ها و عضلات، درد پشت چشم، بی اشتهایی و استفراغ، درد شدید شکم، خونریزی از بینی و دهان، اختلال در تنفس، علائم شوک به دلیل کم آبی بدن (افت شدید فشارخون)، کاهش سریع پلاکت های خون و افزایش غلظت خون از علایم ابتلا به تب دانگ است.

استراحت کافی، مصرف مایعات فراوان برای مبتلایان به این بیماری ضروری بوده و استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن، برای تسکین درد از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن، آسپرین، ژلوفن، نوافن، دیکلوفناک، ناپروکسن، مفنامیک اسید خودداری شود، چراکه این داروها در مورد این بیماری، باعث خون ریزی می شود. برای پیشگیری از انتقال بیماری به پشه و سپس به دیگران، باید از گزش بیماران توسط پشه ها جلوگیری شود و بیماران حتما در پشه بند استراحت کنند./ ایرنا


ارسال دیدگاه